CALZONARIA GLANZ
(PT)
A Calzonaria Glanz nasceu pela Tainá, filha mais velha de Gustavo e Neusa, moradores de Nova Petrópolis, Rio grande do Sul, BR. Com o desejo de reascender uma receita única e familiar de calzones criada pelo senhor Gustavo a mais de vinte anos atrás, hoje esse espaço que contempla toda essa história surgiu como um lugar que não só aproxima, mas da aconchego, reúne e abraça as conexões mais íntimas daqueles que a frequentam.
(EN)
Calzonaria Glanz was founded by Tainá, the eldest daughter of Gustavo and Neusa, residents of Nova Petrópolis, Rio Grande do Sul, Brazil. Driven by the desire to revive a unique family recipe for calzones created by Mr. Gustavo over twenty years ago, this space, which embodies all that history, has emerged as a place that not only brings people together but also provides comfort, uniting and embracing the most intimate connections of those who frequent it.
Creative Direction and Design . EDU ARAUJO
Developed by . ESTÚDIO EDRO
2025
A ORIGEM DOS CALZONES
(PT)
O calzone nasceu no sul da Itália, mais especificamente na região de Nápoles, por volta do século XVIII. A palavra “calzone” vem do italiano e significa literalmente “perna de calça” — isso porque ele era pensado como uma versão portátil da pizza tradicional, algo que o povo podia comer em movimento, como um sanduíche.
Na prática, o calzone é uma massa de pizza dobrada ao meio, formando uma meia-lua recheada com queijos, embutidos, vegetais e outros ingredientes. Ao contrário da pizza, que normalmente se come com talheres ou com as mãos em um prato, o calzone surgiu como comida de rua, prática e fácil de carregar.
(EN)
The calzone originated in southern Italy, more specifically in the Naples region, around the 18th century. The word “calzone” comes from Italian and literally means “trouser leg” — this is because it was thought of as a portable version of the traditional pizza, something that people could eat on the go, like a sandwich.
In practice, the calzone is a pizza dough folded in half, forming a half-moon filled with cheese, cold cuts, vegetables and other ingredients. Unlike pizza, which is usually eaten with cutlery or with your hands on a plate, the calzone emerged as a street food, practical and easy to carry.